Czeka cię podróż samochodem, pociągiem lub samolotem? Czas odpowiednio się przygotować i spakować jedzenie, które będzie poręczne, pożywne i zdrowe. Oto idealne propozycje posiłków na podróż, dzięki którym nie będzie kusił cię zjazd do fast foodu, ani nie przepłacisz za słabej jakości jedzenie na lotnisku i dworcach.
Jakie cechy powinny mieć idealne przekąski na podróż?
Przekąski i posiłki, które idealnie nadadzą się na podróż, mają kilka wspólnych cech. Oto aspekty, na jakie warto zwracać uwagę wybierając prowiant i pakując torbę z jedzeniem na podróż.
- Dobrze, gdyby przekąski nie brudziły. Nie ma nic gorszego niż wyciekający z kanapki sos, który przecieka przez opakowanie i brudzi nie tylko twoje ręce, ale też ubranie i otoczenie. Przekąski na podróż muszą być tak skonstruowane, by nawet dzieci się nimi nie pobudziły.
- Przyjemnie, gdyby nie miały mocnego zapachu. Jeśli jedziesz własnym samochodem, towarzysze podróży może będą bardzie wyrozumiali. Jedzenie kanapki z pastą z makreli we wspólnym pociągowym przedziale w upalny dzień może nie być dobrze odebrane przez współpasażerów.
- Muszą wytrzymać poza lodówką bez psucia swoich właściwości. Większość produktów, nawet tych świeżych, bez problemu wytrzymuje do 2 godzin poza lodówką bez ryzyka zepsucia. Dłuższa podróż wymaga jednak bardziej starannego wyboru menu, zastosowania torby termicznej, lub przenośnej lodówki. Lepiej dmuchać na zimne, niechciane zatrucie pokarmowe utrudni ci podróż i zepsuje dni wolne.
Oprócz obmyślenia wyboru przekąsek na podróż zadbaj też o praktyczny aspekt ich jedzenia. Opakuj je w wygodną folię aluminiową, wielorazowe woskowijki lub woreczki strunowe. Umieść w torbie termicznej, by zachowały przyjemną teksturę. Możesz zainwestować też w specjalne lunchboxy z chłodzącym wkładem. Koniecznie zabierz też serwetki lub ręczniki papierowe.
Zdrowe przekąski na podróż – pomysły
Fit kanapki na podróż
Kanapki na podróż to nic innowacyjnego i na pewno liczysz też na inne pomysły, ale fit kanapka to klasyk, który zawsze się sprawdza. Przygotuj kanapki z chleba razowego lub ciemnych bułek, są zdrowsze i sycą na dłużej. Nie zapomnij o dodatku białkowym i warzywie lub owocu. Kilka klasycznych kompozycji smakowych, które sprawdzą się na podróż:
- Kanapka z chleba żytniego razowego z chudą szynką z indyka + papryką + sałatą
- Bułka z ziarnami ze śmietankowym serkiem do smarowania + burak + orzechy włoskie
- Kanapka żytnia z hummusem + ogórek kiszony
Nie zadowala cię zawartość białka w takiej kanapce? Zjedz ją z garścią orzechów (w wersji wege) lub kilkoma drobiowymi kabanosami.
Fit słodycze na podróż
Żeby nie kusiły cię batoniki, czekolady i inne przekąski, zaopatrz torbę z prowiantem w fit wersje słodyczy. Spakuj gotowe słodkie przekąski:
- Paczkę suszonych owoców: suszone morele, rodzynki, daktyle, żurawinę.
- Suszone owoce w gorzkiej czekoladzie.
- Fit batony zbożowe i orzechowe (dokładnie przyglądnij się ich składowi, nie każdy baton, który wygląda na fit, faktycznie taki jest).
- Tabliczkę gorzkiej czekolady (jeśli masz ze sobą lodówkę turystyczną).
- Ulubione orzechy, pestki i ziarna.
Idealną przekąską na podróż są też domowe ciasteczka owsiane lub owocowe muffinki. Nic nie ubrudzą, a doskonale smakują w podróży.
Przepis na zdrowe ciasteczka owsiano-orzechowe na podróż
Składniki:
- Dojrzały banan,
- 55 g (pół szklanki) płatków owsianych,
- łyżeczka kakao,
- 20 g rodzynek,
- 20 g orzechów laskowych.
Przygotowanie:
- Rozgnieć dokładnie dojrzałego banana widelcem.
- Posiekaj orzechy laskowe na mniejsze kawałki.
- Wymieszaj płatki owsiane z bananem. Dodaj kakao, rodzynki i orzechy.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i uformuj małe ciasteczka.
- Piecz ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku.
Makroskładniki (cała porcja):
- Energia: 520 kcal,
- Białko: 14 g,
- Tłuszcz: 17 g,
- Węglowodany: 71 g.
Owoce na podróż
Owoce to jedna z lepszych przekąsek na podróż. Ich jedzenie jest zajmujące, są smaczne i wzbogacają dietę w witaminy. Odpuść sobie jednak wszystkie delikatne i brudzące owoce. Podróż to nie najlepszy moment na zajadanie jagód czy miękkich truskawek. Postaw raczej na jędrne, łatwe do przewiezienia: winogrona, arbuza, melony, jabłka, twarde gruszki, brzoskwinie, twardsze nektaryny, zielonkawe banany.
Zapakuj owoce do pojemników. Możesz od razu pokroić je w kawałki, by łatwiej było się nimi częstować. Koniecznie zapakuj też wykałaczki, by poręcznie sięgać po kawałki owoców.
Warzywa na podróż
Doskonała zdrowa przekąska w podróży to kawałki warzyw zjedzone ze zdrowym dipem. Duży plus jest taki, że dipy do przygotowanych i pokrojonych warzyw możesz zrobić samemu i przewieźć w torbie termicznej, lub kupić w każdym mniejszym sklepie i na stacji benzynowej. Świetnie sprawdzają się też pasty warzywne sprzedawane w słoikach, które możesz trzymać poza lodówką przed otwarciem.
Pokrój warzywa w słupki, wykorzystaj np. paprykę, ogórki, rzodkiewki, kalarepę, łodygę brokułu, kawałki surowego kalafiora, seler naciowy, marchewki.
Jako dip do moczenia warzyw doskonale sprawdzi się:
- Domowy twarożek z ulubionymi przyprawami,
- Guacamole,
- Hummus w różnych smakach,
- Gotowa pasta warzywna w słoiczku (przed otwarciem możesz przechowywać ją poza lodówką!).
Weź też paczkę naturalnych krakersów, chrupkiego pieczywa lub wafle ryżowe. Też doskonale pasują do tych dipów i dostarczają więcej energii.
Zdrowe podręczne fit fast foody na podróż – pomysły na posiłki
Fit lunchbox na podróż
Doskonałym posiłkiem na podróż, gdy złapie cię prawdziwy głód, jest lunchbox pełen zdrowych składników. Skomponuj go według własnych upodobań, potrzebujesz czterech elementów:
- Węglowodanowej bazy: ryżu, kaszy, gotowanych ziemniaków, pieczonych batatów, makaronu.
- Zdrowego warzywa lub warzyw: gotowanych brokułów, pieczonego kalafiora, siekanej czerwonej kapusty, papryki, szpinaku, pomidorów koktajlowych, tartej marchewki, makronu z cukinii.
- Źródła białka: małej puszki kukurydzy, małej puszki fasoli, małej puszki ciecierzycy, grillowanej piersi z kurczaka, garści suszonej wołowiny beef jerks, tuńczyka lub łososia w małej puszce.
- Składnika łączącego smaki: awokado, hummusu, warzywnej pasty do kanapek, jogurtu, oliwy w małej buteleczce, jednorazowej saszetki z sosem sałatkowym, połowy cytryny (by wycisnąć z niej sok).
Najlepiej nie łącz składników od razu w lunchboxie (szczególnie, jeśli czeka cię długa trasa). Weź je w osobnych pojemnikach (np. mała puszka kukurydzy lub tuńczyka) lub naturalnych opakowaniach (np. całe awokado). Pomieszaj składniki dopiero przed zjedzeniem.
Fit tortille na przerwę w podróży
Tym prostym posiłkiem nakarmisz wielu towarzyszy podróży w 10 minut. Zabierz papierowe talerze i osobno spakowane składniki. Fot tortille zrobisz w każdym miejscu: na parkingu, kempingu, w plenerze.
Składniki (4 porcje):
- 4 placki tortilli pełnoziarnistej,
- Papryka,
- Rukola lub szpinak w foliowej paczce,
- 150 g kanapkowej pasty warzywnej w słoiku np. pasty z suszonych pomidorów,
- 170 g kukurydzy w puszce – 2 małe jednoporcjowe puszki,
- Opakowanie oliwek w folii (ok. 200 ml),
- 170 g fasolki czarnej w puszce - 2 małe jednoporcjowe puszki,
- 2 marchewki pokrojone w słupki.
Przygotowanie:
- Placki tortilli przełóż na papierowy talerz. Każdy placek posmaruj pastą.
- Na każdej tortilli umieść rukolę, słupki papryki, słupki marchewki.
- Odsącz puszki fasoli i kukurydzy. Odlej wodę z oliwek.
- Dodaj fasolę, kukurydzę i oliwki na wierzch tortilli. Możesz dodać też inne składniki, np. ser feta, sos lub inne warzywa.
- Zawiń tortille.
Makroskładniki (1 porcja):
- Energia: 442 kcal,
- Białko: 12,25 g,
- Tłuszcz: 21 g,
- Węglowodany: 41 g.
Niezbędny element torby z jedzeniem na podróż
Nie zapomnij o wodzie! To najważniejszy element podróżnej wyprawki. Nie rezygnuj z picia w obawie, że będziesz częściej korzystać z toalety. Nawodnienie jest kluczowe dla zachowania zdrowia w podróży. Gdy pozostajesz w bezruchu (np. siedząc w środku transportu), zwiększa się szansa na groźne zakrzepy. Pijąc wystarczająco dużo wody, zmniejszasz to ryzyko.