Wegańska wigilia – tradycyjne potrawy w wersji vege

Potrawy wigilijne to tradycja, na którą większość z nas czeka cały rok. Nie trzeba z nich rezygnować nawet będąc na diecie roślinnej. Ze względu na ich postny charakter, potrawy wigilijne bardzo łatwo można przerobić na wegańską wersję.

Agata Brama

Roślinne uszka (do barszczu)

Ile kolacji wigilijnych, tyle przepisów na odpowiednie ciasto na uszka czy pierogi. Spór o dodawanie jajka do ciasta trwa w najlepsze, ale jedno jest pewnie – ciasto na uszka i pierogi bez dodatku jajka może cieszyć zarówno wegan, jak i mięsożerców.

Składniki

  • 2-3 garści suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 szklanki mąki
  • 3-4 łyżki ciepłej wody
  • 2-3 łyżki oleju
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Suszone grzyby zalej zimną wodą po uprzednim umyciu. Gotuj na małym ogniu do miękkości (około 40-60 min), następnie odcedź. W drobną kostkę posiekaj cebulkę i ugotowane grzyby, następnie podsmaż całość na oleju około 5-10 minut do zeszklenia cebuli. Dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie odstaw do przestygnięcia.

Przesianą mąkę przesyp do szerokiej miski lub na stolnicę. Do środka dodaj olej i zacznij wyrabiać ciasto stopniowo dodając ciepłą wodę. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, odstaw je na 15-20 minut. Po upływie tego czasu podziel ciasto na trzy równe części, następnie jedną z nich rozwałkuj. Z ciasta wytnij niewielkie kółka przy pomocy szklanki, następnie umieść farsz w każdym kawałku i zawiń. Gotowe uszka gotuj do wypłynięcia.

Wegańskie pierogi z kapustą i grzybami

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3-4 łyżki oleju
  • ⅔ szklanki gorącej wody
  • 30 g grzybów suszonych
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Grzyby do farszu możesz namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie lub podgotować przez 40-60 minut do miękkości. Kiedy grzyby będą gotowe do dalszej obróbki, posiekaj je drobno razem z cebulką. Lekko pokrój kapustę. Podsmaż całość około 20 minut razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotowy farsz możesz odsączyć na sitku z resztek wody.

Przesianą mąkę przesyp do szerokiej miski lub na stolnicę. Do środka dodaj olej i zacznij wyrabiać ciasto stopniowo dodając ciepłą wodę. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, odstaw je na 15-20 minut. Po upływie tego czasu podziel ciasto na około 8 równych części, następnie rozwałkuj cienko każdą z nich i za pomocą szklanki wytnij równe koła. Umieść farsz w środku okręgu, złóż na pół i zalep dokładnie brzegi. Gotuj pierogi około 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Sele-ryba po grecku

Kolacja wigilijna opiera się na daniach rybnych. W roślinnej wersji łatwo odtworzyć ten smak poprzez dodanie do potrawy glonów nori – tych, które powszechnie znane są z kuchni japońskiej i sushi.

Składniki

  • 1 szt. selera
  • Bulion warzywny do gotowania
  • 1 opakowanie nori
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 6 liści laurowych
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • Mąka pszenna i napój roślinny do panierowania
  • 1 cebula
  • 5-6 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • Olej roślinny
  • 3 – 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Zagotuj bulion warzywny razem z dwoma arkuszami nori, sosem sojowym, kolendrą, zielem angielskim i liściem laurowym. Pokrój obranego selera na plastry o grubości około 1 cm, następnie umieść je w gotującym się bulionie. Gotuj seler do miękkości około 20 minut, następnie odcedź i ostudź. Ugotowane plastry selera dopraw solą i pieprzem, następnie owiń w nori i zamocz całość w napoju roślinnym, a następnie w mące. Tak powstałe kotlety smaż na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony, do uzyskania złotego koloru.

Warzywa korzeniowe zetrzyj na tarce. Cebulkę i pora pokrój drobno, następnie podsmaż wszystkie warzywa na oleju razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj wodę i duś do miękkości około 20-30 minut. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy.

Na dno półmiska wyłóż warstwę sosu warzywnego, następnie umieść na niej plastry seleryby. Powtórz czynność tak, aby na wierzchu gotowego półmiska znajdowała się warstwa sosu.