System odpornościowy człowieka jest niczym osobiste wojsko, które prowadzi działania zapobiegające lub na różne sposoby zwalczające już istniejące infekcje. Immunologia uzbrojona jest na wielu frontach – nasza skóra, błony śluzowe i substancje je powlekające stanowią pierwszą linię defensywy, która w znacznym stopniu ogranicza przedostawanie się do organizmu szkodliwych patogenów. Kluczowym mechanizmem, zapewniającym skuteczność ochrony, jest umiejętność przeciwciał do odróżniania komórek należących do ciała od szkodliwych mikroorganizmów oraz substancji chorobotwórczych.
Mówi się, że odporność pochodzi z jelit. I rzeczywiście, to, co jemy, w znacznym stopniu odżywia naszą florę bakteryjną, która stanowi istotny element naszego układu odpornościowego. Ta wewnętrzna ochrona do prawidłowego działania potrzebuje odpowiednich związków chemicznych, dlatego warto odpowiedzieć sobie na pytanie: w jakie składniki powinniśmy wzbogacić naszą dietę, żeby skutecznie wzmacniać swój organizm?
Witaminy C, A i D
Te organiczne związki chemiczne są szczególnie ważne dla naszego układu odpornościowego, ponieważ biorą udział w wielu kluczowych przemianach biochemicznych. Co ciekawe, organizm ludzki nie produkuje ich samodzielnie w wystarczającej ilości, co oznacza, że konieczne jest przyjmowanie ich w pożywieniu lub drogą suplementacji.
Witamina C (kwas askorbinowy)
W kontekście odporności wspomina się o niej zdecydowanie najczęściej. I słusznie, gdyż do jej pozytywnych działań zalicza się między innymi łagodzenie objawów infekcji dolnych dróg oddechowych oraz przyspieszanie procesu gojenia się ran. Co również udowodnione, profilaktyczne przyjmowanie witaminy C skraca czas przeziębienia o 14% wśród dzieci i o 8% u dorosłych. Najbardziej spektakularne efekty zauważono jednak wśród sportowców – dzięki regularnej suplementacji chorowali oni aż o połowę rzadziej. Witaminy C w naturalnej, nieprzetworzonej postaci, mają najwięcej:
- Owoce cytrusowe, takie jak: kiwi, pomarańcza, cytryna, guawa, grejpfrut
- Warzywa: brukselka, brokuł, kalafior i papryka słodka, papryczki chili, natka pietruszki, jarmuż
- Inne owoce: śliwki kakadu, wiśnie acerola, owoc dzikiej róży, czarna porzeczka, papaja, ananas i truskawki
Witamina A
Dzięki niej komórki naszego układu odpornościowego mogą się specjalizować, a co za tym idzie - organizm lepiej rozpoznaje obce cząsteczki bakterii i wirusów. Substancja ta, podobnie jak witamina C, działa przeciwnowotworowo i poprawia zdolność regeneracji komórek. Organizm używa jej również do regulacji procesu wzrostu i widzenia.
Najlepiej przyswaja się w żywności i występuje w dwóch postaciach:
- Retinolu – w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: jajka, olej z wątroby rekina, nabiał, w tym sery, masło, twarogi, oraz jogurty naturalne
- Beta-karotenu – w warzywach i owocach, szczególnie w: brokułach, sałatach, jarmużu, natce pietruszki i koperku, szpinaku oraz morelach, brzoskwiniach, mango, papryce i pomidorach
Witamina D
Uważana przez wielu ekspertów za najważniejszą w z witamin pro-zdrowotnych, jest niezbędna do zachowania równowagi w wielu obszarach naszego organizmu. Stabilizuje ona układ krążenia i wspiera poprawną pracę mięśnia sercowego. Odpowiada za mocne kości i zęby, a jej suplementacja wspomaga leczenie wielu chorób, między innymi: Hashimoto, niedoczynności tarczycy, łuszczycy, cukrzycy i stanów zapalnych jelit.
Co najważniejsze, aktywizuje ona powstanie komórek układu immunologicznego oraz pobudza jego efektywniejszą pracę. Witamina D jest często określana mianem słonecznej witaminy, ponieważ w 80% wytwarzana jest na skutek tzw. syntezy skórnej w wyniku ekspozycji na promienie UV. W diecie jest obecna głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak:
- Ryby, szczególnie: węgorz, śledź, szprot, pstrąg, łosoś, sardynka, makrela
- Nabiał, przede wszystkim: masło, sery takie jak feta, cheddar, parmezan, ementaler, tłusty twaróg, mleko kozie i owcze, oraz naturalne jogurty i kefiry
- Jaja, a konkretnie żółtka jaj kurzych
Probiotyki i Prebiotyki
Niezwykle ważnym elementem zapobiegającym infekcjom jest silny mikrobiom jelitowy – czyli nasze osobiste bakterie i wirusy. Miliardy tych naturalnych mikro-mieszkańców stanowią ponad 70% zasobów naszego układu odpornościowego. Do pro-zdrowotnych funkcji naszej flory bakteryjnej należy między innymi: uszczelnianie układu pokarmowego, co wzmacnia barierę fizyczną jelit, oraz produkcja substancji bakteriobójczych, które ograniczają rozwój i rozprzestrzenianie się chorobotwórczych drobnoustrojów.
Mogą one zapobiegać infekcjom grypy, a co również bardzo istotne, wpływać na dobre samopoczucie. Te dobroczynne mikroorganizmy możemy wesprzeć na dwa sposoby :
- Dostarczając pożyteczne bakterie w postaci probiotyku, np. za pomocą odpowiednich preparatów lub żywności, takiej jak: jogurty, kefiry, kombucha, kapusta kiszona, pikle, miso, tempeh, kimchi, chleb na zakwasie i niektóre sery.
- Przyjmując pokarmy, które wesprą florę już zamieszkującą nasze jelita (czyli w postaci prebiotyku). Do takich produktów należą: szparagi, ziemniaki, cebula, czosnek, otręby, owies, jęczmień, banany, rośliny strączkowe, w tym fasola, a także topinambur oraz produkty mleczne i miód.
Minerały
Związki mineralne, podobnie jak witaminy, są niezwykle ważne dla zachowania zdrowia i odporności, natomiast nasz organizm nie produkuje ich samodzielnie - co oznacza, że ich zasób w organizmie zależy od naszej diety lub od dodatkowej suplementacji. Najważniejszymi z tej grupy związków są:
Cynk
Zwany pierwiastkiem zdrowia, ponieważ jest niezbędny do poprawnego funkcjonowania hormonów wydzielanych przez grasicę, co w efekcie silnie wpływa na skuteczność działania układu immunologicznego. Mikroskładnik ten ogrywa też ważną rolę w gojeniu się ran oraz funkcjonowaniu tarczycy. Jego niedobór powoduje też szybsze starzenie się układu odpornościowego, co zwiększa podatność na wszelkiego rodzaju infekcje. Źródłem cynku są produkty:
- pochodzenia zwierzęcego, takie jak: owoce morza, w tym szczególnie małże (ostrygi i mule), ryby, mięso czerwone i podroby.
- roślinne: orzechy, zboża, rośliny strączkowe, nasiona i zarodki przenne, grzyby shitake, kasza gryczna, fasola biała oraz groch.
Żelazo
Tak jak w przypadku cynku, jest niezbędne do produkcji białych krwinek i przeciwciał. Spowalnia procesy starzenia się organizmu i przyczynia się do zachowania odpowiedniej ilości wolnych rodników. Bierze udział w wytwarzaniu reaktywnych form tlenu, które zabijają patogeny. Jego niedobór wiąże się z niedokrwistością, a z kolei jego nadmiar może się przyczynić do nadprodukcji szkodliwych bakterii i pasożytów – tak więc w przypadku tego pierwiastka konieczna jest równowaga. Żelazo lepiej przyswaja się razem z witaminą C, a w pożywieniu znajdziemy je w dwóch postaciach:
- Żelaza hemowego, występującego głównie w produktach odzwierzęcych: owocach morza, rybach (szczególnie tuńczyk, makrela, sardynki), mięsie czerwonym i podrobach, przetworach mięsnych (w tym pasztety i kaszanki).
- Żelaza niehemowego – które zawierają artykuły roślinne takie jak: sezam, kakao, pestki (szczególnie słonecznika i dyni), siemię lniane, płatki owsiane, natka pietruszki, tofu, fasole strąkowe (głównie: soczewica i ciecierzyca), migdały i orzech laskowe oraz kasza gryczana.
Kwasy tłuszczowe
Kwasy tłuszczowe, w szczególności omega 3 i 6, stanowią wyjątkowy budulec naszych komórek. Dzięki nim błona komórkowa funkcjonuje lepiej, usprawniając wszystkie procesy życiowe. Co istotne w kontekście odporności - działanie tego kwasu zwiększa tworzenie limfocytów i zmniejsza ilość cząsteczek prozapalnych w organizmie. Spożywanie kwasów omega w znaczącym stopniu poprawia zdrowie u osób zmagających się z infekcjami wirusowymi, jak również zapobiega ich wystąpieniu w przyszłości. Ten niezwykle istotny składnik uzupełniać możemy jedząc:
- Ryby, zwłaszcza: łososia, śledzie, szprota, makrele, karpia i pstrąga
- Oleje roślinne, takie jak: olej lniany, arachidowy, rzepakowy, sojowy, olej rzepakowo-sojowy lub olej z alg morskich
- Orzechy, w szczególności włoskie, brazylijskie i migdały
- Nasiona chia, konopi, siemię lniane, pestki dyni oraz mak i sezam
- Ptasie Jaja
- Produkty sojowe
Zadbanie o prozdrowotny jadłospis to doskonała inwestycja w zdrowie. Oczywiście budowanie odporności to proces wymagający czasu, a co za tym idzie, również cierpliwości i wytrwałości. Jednak po włączeniu powyższych produktów do naszej diety powinniśmy poczuć różnicę już po kilku tygodniach - w końcu jesteśmy tak odporni, jak silny jest nasz układ immunologiczny. Zatem, by cieszyć się wolnością od chorób, warto poszukać przepisów na dania, które zawierałyby powyższe składniki.
Źródła:
- https://dietetycy.org.pl/omega-3-jaka-zywnosc-zawiera-te-kwasy-tluszczowe/
- https://www.youtube.com/watch?v=vCtSrvdIZ10 (dostęp: 14 gru. 2021)
- https://zpe.gov.pl/a/jak-dziala-uklad-odpornosciowy/D1BqAGClh
- https://www.atsjournals.org/doi/full/10.1513/AnnalsATS.201703-255AW?fbclid=IwAR1BaXJevqtxFW64obVxOdSQ2D6VXVCRZnHlBoH01N33DUX_0gUZT8Xtd3g
- https://www.wikipedia.org/