W zdrowym ciele… zdrowe bakterie! Czyli co jeść, by wzmocnić odporność

Układ odpornościowy człowieka każdego dnia zapewnia nam bezpieczeństwo, broniąc nas przed wszelkiego rodzaju zewnętrznymi czynnikami zagrażającymi naszemu zdrowiu. W tym artykule odpowiem, na pytanie jakie składniki diety mogą skutecznie poprawić naszą odporność.

System odpornościowy człowieka jest niczym osobiste wojsko, które prowadzi działania zapobiegające lub na różne sposoby zwalczające już istniejące infekcje. Immunologia uzbrojona jest na wielu frontach – nasza skóra, błony śluzowe i substancje je powlekające stanowią pierwszą linię defensywy, która w znacznym stopniu ogranicza przedostawanie się do organizmu szkodliwych patogenów. Kluczowym mechanizmem, zapewniającym skuteczność ochrony, jest umiejętność przeciwciał do odróżniania komórek należących do ciała od szkodliwych mikroorganizmów oraz substancji chorobotwórczych.

Mówi się, że odporność pochodzi z jelit. I rzeczywiście, to, co jemy, w znacznym stopniu odżywia naszą florę bakteryjną, która stanowi istotny element naszego układu odpornościowego. Ta wewnętrzna ochrona do prawidłowego działania potrzebuje odpowiednich związków chemicznych, dlatego warto odpowiedzieć sobie na pytanie: w jakie składniki powinniśmy wzbogacić naszą dietę, żeby skutecznie wzmacniać swój organizm?

Kwasy tłuszczowe

Kwasy tłuszczowe, w szczególności omega 3 i 6, stanowią wyjątkowy budulec naszych komórek. Dzięki nim błona komórkowa funkcjonuje lepiej, usprawniając wszystkie procesy życiowe. Co istotne w kontekście odporności - działanie tego kwasu zwiększa tworzenie limfocytów i zmniejsza ilość cząsteczek prozapalnych w organizmie. Spożywanie kwasów omega w znaczącym stopniu poprawia zdrowie u osób zmagających się z infekcjami wirusowymi, jak również zapobiega ich wystąpieniu w przyszłości. Ten niezwykle istotny składnik uzupełniać możemy jedząc:

  • Ryby, zwłaszcza: łososia, śledzie, szprota, makrele, karpia i pstrąga
  • Oleje roślinne, takie jak: olej lniany, arachidowy, rzepakowy, sojowy, olej rzepakowo-sojowy lub olej z alg morskich
  • Orzechy, w szczególności włoskie, brazylijskie i migdały
  • Nasiona chia, konopi, siemię lniane, pestki dyni oraz mak i sezam
  • Ptasie Jaja
  • Produkty sojowe

Zadbanie o prozdrowotny jadłospis to doskonała inwestycja w zdrowie. Oczywiście budowanie odporności to proces wymagający czasu, a co za tym idzie, również cierpliwości i wytrwałości. Jednak po włączeniu powyższych produktów do naszej diety powinniśmy poczuć różnicę już po kilku tygodniach - w końcu jesteśmy tak odporni, jak silny jest nasz układ immunologiczny. Zatem, by cieszyć się wolnością od chorób, warto poszukać przepisów na dania, które zawierałyby powyższe składniki.

Źródła:

  1. https://dietetycy.org.pl/omega-3-jaka-zywnosc-zawiera-te-kwasy-tluszczowe/
  2. https://www.youtube.com/watch?v=vCtSrvdIZ10 (dostęp: 14 gru. 2021)
  3. https://zpe.gov.pl/a/jak-dziala-uklad-odpornosciowy/D1BqAGClh
  4. https://www.atsjournals.org/doi/full/10.1513/AnnalsATS.201703-255AW?fbclid=IwAR1BaXJevqtxFW64obVxOdSQ2D6VXVCRZnHlBoH01N33DUX_0gUZT8Xtd3g
  5. https://www.wikipedia.org/