Przez żołądek do serca – 3 sposoby jak je wzmocnić dietą

W Polsce od wielu lat główną przyczyną zgonów są choroby układu krążenia. W samym 2021 zgony z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego stanowiły ponad 1/3 wszystkich zgonów. Nie od dziś wiadomo, że nieprawidłowa dieta negatywnie wpływa na kondycję serca i całego układu krwionośnego. Dowiedz się, jak najlepiej zadbać o serce odpowiednim żywieniem.

Agata Brama

Jaka dieta jest najlepsza na serce?

Według wytycznych Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego z 2021 roku, aby wspomóc swoje serce najkorzystniej jest spożywać:

  • więcej produktów pochodzenia roślinnego nad zwierzęcego
  • 30-45 g błonnika pokarmowego (z produktów pełnoziarnistych) dziennie
  • co najmniej 2-3 porcje owoców i tyle samo warzyw w ciągu dnia (min. po 200 g)
  • ryby (szczególnie te tłuste) 1–2 razy/tydzień
  • 30 g niesolonych orzechów dziennie.

Ograniczyć natomiast należy:

  • tłuszcze trans - maksymalnie, jak to tylko możliwe
  • tłuszcze nasycone (czyli te pochodzenia zwierzęcego) – powinno z nich pochodzić mniej niż 10% dziennej energii
  • sól - do 5 g (1 płaska łyżeczka) dziennie
  • czerwone mięso (szczególnie przetworzone) - do maksimum 350–500 g na tydzień
  • alkohol do maksimum 100 g na tydzień
  • napoje słodzone - w tym soki owocowe oraz słodkie napoje gazowane i niegazowane.

W te wytyczne wpisują się jedne z najzdrowszych diet na świecie – m.in. dieta śródziemnomorska czy dieta DASH (więcej na ich temat znajdziesz TUTAJ). Pozostaje jednak pytanie: dlaczego wprowadzenie tych zaleceń w życie jest tak istotne i jak możemy to zrobić w praktyce?