Odkryj nasze propozycje na zdrowe, a jednocześnie smaczne śniadania. Przygotowaliśmy coś zarówno dla wielbicieli słodkości, jak i dla tych, którzy wolą zjeść wytrwanie. Smacznego!
Pistacjowe guacamole
Kanapki nie muszą być wcale nudną propozycją. Pokombinuj trochę z tym, co położysz na chleb – zawsze pamiętaj o dodatku warzyw (pomidorów, sałaty, ogórków świeżych czy kiszonych itd.) oraz ziół bogatych w antyoksydanty: koperku, oregano, bazylii czy majeranku. Kilka zdrowych propozycji znajdziesz poniżej
Składniki na 4-5 kanapek:
Awokado – 1 sztuka
Sok z limonki/cytryny – 2 łyżki
Pistacje – 3 łyżki
Szczypiorek – 3 łyżki pokrojonego
Pieprz, sól
Sposób przygotowania:
KROK 1. Idealnie miękkie awokado blendujemy razem z pistacjami, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny/limonki.
KROK 2. Do tak przygotowanej masy dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Gotowe!
Twarożek z wędzoną makrelą
Składniki na 5-6 kanapek:
Wędzona makrela 100 g
Twaróg chudy 100 g
Cebulka zielona – 3 sztuki wraz z zieloną częścią
Pieprz grubo zmielony
Jogurt – 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
KROK 1.
Makrelę, twaróg i jogurt rozdrabniamy energicznie widelcem. Pasta nie musi być idealnie gładka.
KROK 2.
Kroimy drobno cebulkę i dodajemy do pasty razem ze świeżo zmielonym pieprzem.
KROK 3.
Ze względu na dużą zawartość soli w makreli, pasta powinna być dostatecznie słona. Jeśli jednak dalej odczuwasz niedosyt – śmiało dodaj jeszcze szczyptę soli.
Chcesz zadbać o zdrowe nawyki w kuchni? Z kartą MultiSport masz dostęp do 2500 przepisów i 16 planów dietetycznych w Kreatorze Diety.
SPRAWDŹ
Omlet ze szpinakiem i czerwoną cebulką
Śniadaniowa klasyka – idealna, jeśli starasz się zwiększyć podaż białka w diecie. Świeże warzywa w przepisie możesz zamieniać na te, na które akurat masz ochotę. Sprawdzi się tu równie dobrze szczypiorek, jarmuż, ogórek kiszony, pieczona cukinia czy bakłażan.
Składniki:
Jaja – 3 sztuki
Świeży szpinak – 1 spora garść
Cebulka czerwona – kilka plastrów
Pomidor – ½ dużej sztuki lub kilka pomidorków koktajlowych
Oliwki czarne – 10-15 sztuk
Oregano, bazylia
Sól, pieprz
Olej rzepakowy – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
KROK 1.
W miseczce energicznie roztrzepujemy jajka. Dodajemy sól, pieprz i zioła.
KROK 2.
Oliwki kroimy, następnie dodajemy do masy jajecznej.
KROK 3.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wlewamy masę jajeczną.
KROK 4.
Kroimy pomidora w kostkę, a cebulę w piórka.
KROK 5.
Po chwili na już lekko ściętą masę jajeczną wysypujemy szpinak, cebulkę i pomidory. Podważamy omlet i składamy go na pół. Przykrywamy patelnię przykrywką.
KROK 6.
Po upływie 2-3 minut przekładamy omlet na talerz. Gotowe!
Mus czekoladowy
Nie każde słodkie śniadanie jest pełne pustych kalorii i cukru! W poniższej słodkiej propozycji znajdziesz m.in. dużo błonnika (ok. 12 g), antyoksydanty – w tym witaminy E i C, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz potas i magnez. Jedz na zdrowie!
Składniki:
Awokado – 1 sztuka (140 g)
Banan – ½ sztuki (50 g)
Kakao – 1 kopiasta łyżka
Miód – 1 łyżka (można zastąpić dowolnym syropem)
Kilka ziarenek wanilii
Do dekoracji:
Garść orzechów (nerkowce, migdały, pistacje itd.)
Kilka malin lub borówek
Sposób przygotowania:
KROK 1.
Awokado i banana kroimy. Przenosimy razem z resztą składników do kielicha blendera i miksujemy.
KROK 2.
Przekładamy do miski, posypujemy orzechami i malinami.Słodkie śniadanie gotowe!