1. Pierniczki z imbirem
Ten aromat sprawi, że już od progu poczujesz zapach świąt! A wszystko za sprawą goździków i cynamonu… Te pierniczki podbiją podniebienia wszystkich domowników.
Składniki na około 25 pierniczków:
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- 3/4 szklanki brązowego cukru,
- ½ szklanki musu jabłkowego,
- 1 jajko,
- 1/3 szklanki syropu daktylowego lub klonowego,
- 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
- ¼ łyżeczki mielonych goździków.
Olej kokosowy w temperaturze pokojowej (powinien być przynajmniej plastyczny) zmiksuj z brązowym cukrem i musem jabłkowym. Następnie dodaj jajko i syrop, całość dokładnie połącz. W osobnej misce wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj do nich masę z musem jabłkowym. Wyrób ciasto, a następnie podziel na dwie kulki. Włóż je do lodówki na minimum godzinę.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Jedną porcję ciasta rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką, na grubość ok. 3 mm. Wycinaj dowolne kształty i przekładaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka powinny spędzić w piekarniku około 10-12 minut.
2. Migdałowe ciasteczka
Migdały to składnik wielu świątecznych przepisów. Choć są kaloryczne, nie należy się ich obawiać - to źródło błonnika, potasu, fosforu i magnezu. Samo zdrowie!
Składniki na około 20 ciastek:
- 2 i 1/4 szklanki mąki migdałowej,
- 2 łyżki mąki owsianej,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ½ szklanki rafinowanego oleju kokosowego w temperaturze pokojowej,
- 1 szklanka erytrolu,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 jajko.
W misce wymieszaj suche składniki. W osobnym naczyniu olej kokosowy w temperaturze pokojowej zmiksuj z ekstraktem waniliowym. Dodaj jajko i znów zmiksuj. Następnie partiami dodawaj wymieszane suche składniki, ubijając je stopniowo na gładką masę. Za pomocą silikonowej szpatułki uformuj w misce kulkę z ciasta. Zawiń ją w folię spożywczą i odłóż do lodówki na dwie godziny.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij masę z lodówki i palcami odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego. Uformuj kulki, a następnie połóż je na blaszce i lekko spłaszcz.
Piecz je około 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwól ciasteczkom ostygnąć.
3. Świąteczne ciastka z płatków owsianych (wegańskie)
Te ciastka mogą spełnić funkcję drugiego śniadania. Możesz wykorzystać je jako przekąskę po treningu albo dodatek do kawy. Znajdziesz w nich wartościowe składniki odżywcze. Na zdrowie!
Składniki na kilkanaście ciastek:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 2 dojrzałe banany,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego lub kokosowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki cynamonu,
- skórka z pomarańczy, starta na bardzo drobnych oczkach,
- szczypta soli.
Płatki trzeba lekko zmielić w blenderze, ale nie na mąkę. W osobnej misce zgnieć banany na miazgę. Dodaj je do płatków wraz z olejem, proszkiem do pieczenia, cynamonem, skórką pomarańczową i solą.
Następnie uformuj z nich płaskie ciastka i ułóż na blaszce. Piecz około 15 minut w temperaturze 200 stopni, aż będą rumiane.
Przeczytaj też: „Wegańska wigilia – tradycyjne potrawy w wersji vege”.
4. Wegańskie pierniczki
Pyszne, rozpływające się w ustach, w niczym nieustępujące tradycyjnym pierniczkom! Po upieczeniu możesz przechowywać je nawet przez kilka tygodni. Śmiało udekoruj nimi choinkę lub podaruj komuś w prezencie.
Składniki na kilkadziesiąt małych pierniczków:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki żytniej (typ 720),
- 1 szklanka cukru pudru (zmiel ksylitol lub cukier brązowy),
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika,
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
- 2/3 szklanki mleka roślinnego, może być sojowe.
Suche składniki wsyp do miski i wymieszaj. Następnie dodaj do nich olej i mleko roślinne. Za pomocą rąk lub robota kuchennego wyrób ciasto. Powinno gładko odchodzić od rąk.
Możesz wałkować je od razu, bez konieczności schładzania w lodówce. Z rozwałkowanej masy wycinaj ciasteczka i układaj na blaszce. Piecz około 8-10 minut w 180 stopniach.
5. Ciasteczka z masłem orzechowym
Pożywne, pyszne, a jednocześnie wegańskie! Będą znikać bardzo szybko, więc zrób od razu dwie porcje. Pamiętaj, by kupić masło orzechowe bez żadnych dodatków (na przykład soli, cukru czy oleju palmowego) albo skorzystaj z jednego z naszych przepisów na domowe odpowiedniki sklepowych produktów. Znajdziesz je TUTAJ.
Składniki na kilkanaście ciasteczek:
- 1/3 szklanki rafinowanego oleju kokosowego,
- 1/3 szklanki mleka migdałowego,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
- 1 szklanka masła orzechowego,
- 2/3 szklanki ksylitolu,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki soli.
Na polewę:
- pół tabliczki wegańskiej, gorzkiej czekolady.
Do rondla dodaj olej kokosowy, ekstrakt waniliowy i mleko. Zagrzej i wymieszaj, aby składniki się połączyły. Przelej do dużej miski i dodaj masło orzechowe. Dokładnie wymieszaj. Następnie dorzuć wszystkie suche składniki i połącz za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto uformuj w misce, przykryj ją folią i schowaj do lodówki na godzinę.
Po wyjęciu z lodówki uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce. Następnie spłaszcz je dwa razy widelcem, aby powstała kratka. Piecz je około 15 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu pozwól im wystygnąć.
Gdy będą chłodne, rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, a następnie udekoruj nią ciastka, wylewając „nitką” płynną czekoladę za pomocą łyżeczki.
Czym dekorować świąteczne ciasteczka?
Najlepszy lukier do dekoracji uzyskasz z tradycyjnego cukru pudru. Aby wykonać tak zwany „lukier królewski”, potrzebne będą tylko trzy składniki:
- 300 gram cukru pudru,
- 3 łyżki aquafaby (wody z ciecierzycy),
- 1 łyżka soku z cytryny.
Składniki przełóż do miseczki i dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki (wykonując łagodne, okrężne ruchy). Gotowy lukier możesz nakładać przy użyciu wąskiej tylki cukierniczej lub łyżeczki.
Sprawdź też: „12 skutecznych porad dietetyka jak jeść, by nie przytyć w święta”.
Życzymy zdrowych i smacznych Świąt!