Skład kurkumy
Kłącze kurkumy zawiera węglowodany i białko. Jest bogate w aminokwasy, a także wapń, potas, sód i żelazo. Z kolei kurkumina to występujący w kurkumie związek polifenolowy – substancja aktywna, dzięki której roślina ma działanie przeciwzapalne. W celu zwiększenia wchłanialności kurkuminy najlepiej łączyć ją ze znajdującą się w pieprzu piperyną [1].
Na świecie występuje ponad 120 odmian kurkumy, a w medycynie ten niezwykły korzeń jest wykorzystywany od wieków [2]. Kurkumę zalicza się do tzw. adaptogenów, czyli roślin, które leczą i pozwalają utrzymać w organizmie stan równowagi (homeostazy).
Kurkuma – jakie są jej najcenniejsze właściwości?
-
Kurkuma jest silnym przeciwutleniaczem.
Dzięki temu ma właściwości lecznicze i pomaga zmniejszać stres oksydacyjny, który osłabia mechanizmy ochronne organizmu i wywołuje stany zapalne. Te z kolei mogą prowadzić do wielu chorób przewlekłych, w tym nowotworów [3].
-
Kurkuma działa przeciwzapalnie.
Stany zapalne towarzyszą wielu chorobom przewlekłym, takim jak np. cukrzyca, otyłość, alergie, choroby układu krążenia, płuc i stawów. Z badań wynika, że kurkuma łagodzi i zapobiega stanom zapalnym, a więc może stanowić jeden z elementów leczenia i działań profilaktycznych. [4].
-
Kurkuma chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi.
Ten zespół schorzeń stanowi jedno z najpoważniejszych zagrożeń dla ludzkiego życia. Naukowcy potwierdzają, że kurkumina może działać ochronnie przeciwko miażdżycy i niewydolności serca [6].
-
Kurkuma wpływa pozytywnie na przewód pokarmowy.
Kurkumina działa przeciwzapalnie, dzięki czemu wspiera leczenie chorób przewodu pokarmowego, takich jak nieswoiste zapalenie jelit. Kurkumina ma także dobroczynny wpływ na mikrobiotę jelitową, a więc wzmacnia naszą odporność.
Korzeń kurkumy i kurkumina mogą działać przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie i chronić wątrobę. Aby jednak mieć pełny obraz sytuacji na temat stanu zdrowia, należy skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu i wykonać badania krwi.
Sprawdź także: „Jakie badania powinny wykonać osoby aktywne fizycznie?”.
Kurkuma – korzyści dla osób aktywnych fizycznie
Badania naukowe dowodzą, że kurkuma jest niezwykle cennym składnikiem diety dla osób aktywnych fizycznie. Naukowcy podkreślają, że długotrwałe ćwiczenia o wysokiej intensywności powodują uszkodzenia mięśni i wytwarzają reaktywne formy tlenu, a powstała w ten sposób reakcja zapalna prowadzi do kontuzji, bólów mięśni i ogólnego spadku formy.
Tymczasem kurkumina, ze względu na właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwbólowe, przyspiesza regenerację po wysiłku. Naukowcy, którzy przebadali rowerzystów, piłkarzy, biegaczy i osoby wykonujące ćwiczenia oporowe, ustalili, że suplementacja kurkuminą, przed ćwiczeniami i po ich zakończeniu, może zmniejszyć odczuwanie bólu mięśni, niwelować stany zapalne i poprawiać wydajność ćwiczeń. Aby osiągnąć ten efekt, badani przyjmowali suplement z kurkumą dwa razy dziennie [8].
Kurkuma na co dzień – przepis na złote mleko
Na sproszkowanej kurkumie bazuje popularny napój zwany złotym mlekiem. W przepisie znajdziemy także imbir, cynamon i miód. Wszystkie te składniki zawierają polifenole (przeciwutleniacze), witaminy i minerały. Dzięki nim napój ma dużą wartość odżywczą i doskonale rozgrzewa, a jesienią i zimą z powodzeniem może zastąpić kawę.
Złote mleko z kurkumą – składniki na jedną porcję:
- 1 szklanka mleka krowiego, sojowego lub kokosowego,
- pół łyżeczki kurkumy w proszku,
- szczypta cynamonu lub pół laski cynamonu,
- szczypta czarnego, świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka miodu, syropu klonowego lub ulubionego słodzika,
- szczypta soli,
- opcjonalnie – pół łyżeczki świeżo startego imbiru i pół łyżeczki tłuszczu, np. oleju kokosowego.
Mleko zagrzej, ale nie doprowadzaj go do wrzenia. Następnie dodaj wszystkie składniki i zamieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki. Wypij, póki jest gorące! Do złotego mleka możesz dodać także inne składniki, które lubisz: goździki, plaster pomarańczy, chili, gałkę muszkatołową, kardamon, a nawet syrop smakowy.
……..
Źródła:
[1] [6] Kępińska-Pacelik, J.; Biel, W., Turmeric and Curcumin – Health-Promoting Properties in Humans versus Dogs, Int. J. Mol. Sci. 2023, 24, 14561, https://doi.org/10.3390/ijms241914561
[2] [5] Hewlings S. J., Kalman D.S., Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health, Foods. 2017 Oct 22;6(10):92, doi: 10.3390/foods6100092. PMID: 29065496; PMCID: PMC5664031.
[3] [4] Sharifi-Rad J., Rayess Y. E., Rizk A. A., Sadaka C., Zgheib R., Zam W., Sestito S., Rapposelli S., Neffe-Skocińska K., Zielińska D., Salehi B., Setzer W. N., Dosoky N. S., Taheri Y., El Beyrouthy M., Martorell M., Ostrander E. A., Suleria H. A. R., Cho W. C., Maroyi A., Martins N., Turmeric and Its Major Compound Curcumin on Health: Bioactive Effects and Safety Profiles for Food, Pharmaceutical, Biotechnological and Medicinal Applications, Front Pharmacol. 2020 Sep 15;11:01021, doi: 10.3389/fphar.2020.01021. PMID: 33041781; PMCID: PMC7522354.
[7] [8] Clayton D. J., Burbeary R., Hennis P. J., James R. M., Saward C., Colledge A., Scott R., Gilpin S., McMahon R., Varley I., Turmeric supplementation improves markers of recovery in elite male footballers: a pilot study, Front Nutr. 2023 May 24;10:1175622, doi: 10.3389/fnut.2023.1175622. PMID: 37293669; PMCID: PMC10244580.