Choć insulinooporność de facto nie jest chorobą, ale zaburzeniem metabolicznym, określana jest czasem mianem jednej z chorób cywilizacyjnych – głównie dlatego, że jej rozwój zależy w dużej mierze od siedzącego trybu życia oraz diety obfitującej w cukier.
Insulinooporność to, mówiąc najprościej, obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny – hormonu produkowanego przez trzustkę, który jest odpowiedzialny za regulowanie poziomu glukozy we krwi. Jak pewnie wiesz, zjedzenie słodkiego posiłku np. ciastka czy batonika podnosi stężenie poziomu glukozy we krwi, a to z kolei powoduje gwałtowny wyrzut insuliny, która jest następnie wchłaniana przez komórki naszego organizmu. Najmocniej insulina oddziałuje na mięśnie, wątrobę oraz tkankę tłuszczową, a jej zadaniem jest m.in. przyspieszenie procesu metabolizowania węglowodanów. Jeśli tkanki nie mają wystarczającej wrażliwości na insulinę, nie wchłaniają jej prawidłowo, mimo że organizm stale ją produkuje. Osobie o obniżonej wrażliwości insulinowej grozi m.in. otłuszczenie narządów wewnętrznych, a nawet poważne schorzenia kardiologiczne czy rozwój cukrzycy typu 2 (inaczej insulinozależnej).
Przyczyny insulinooporności mają wprawdzie podłoże genetyczne, ale jej rozwój bardzo mocno zależy od stylu życia. Osoby, które nie uprawiają aktywności fizycznej, stosują dietę obfitującą w cukry (zwłaszcza w postaci płynnej), a w konsekwencji zmagają się z nadwagą czy otyłością (zwłaszcza brzuszną) – są bardziej narażone na rozwój tego zaburzenia niż osoby prowadzące higieniczny styl życia, nawet jeśli mają w tej kwestii podobne predyspozycje genetyczne.
Co pomaga podnosić wrażliwość insulinową?
- Przede wszystkim regularna aktywność fizyczna! Udowodniono, że uprawianie sportu zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, a dodatkowo pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, bez nadmiaru tkanki tłuszczowej.
- Dieta oparta o produkty o stosunkowo niskim indeksie glikemicznym, a zwłaszcza ograniczenie rafinowanej mąki i sztucznych cukrów. Badania wskazały też, że niektóre produkty, jak ocet czy cynamon, bezpośrednio wpływają na reaktywność tkanek na insulinę – warto więc o nich pamiętać w swojej kuchni.
Chcesz ograniczyć szkodliwy cukier w diecie i tym samym zmniejszyć ryzyko wystąpienia insulinooporności? Zapisz się na wyzwanie cukrowe MultiSport, a zdrowe nawyki wejdą Ci w krew!