Bogactwo składników odżywczych w małej kostce czekolady
Dobrej jakości gorzka czekolada to taka, która ma w składzie wysoką zawartość kakao. Spokojnie mogłaby ona stanowić element diety każdego, kto dba o zdrowie, tym bardziej sportowca. O jej niesamowitych właściwościach świadczą liczby - 100 g gorzkiej czekolady to:
- aż 228 mg magnezu (100 g banana to tylko 27 mg),
- 11 g błonnika (dwukrotnie więcej niż w kaszy gryczanej),
- 715 mg potasu (w pomidorach znajdziesz zaledwie 282 mg).
Gorzka czekolada jest również źródłem żelaza, witaminy E, zwanej witaminą młodości, witamin z grupy B oraz witaminy A. Dzięki temu już jedna kostka może przyczynić się do polepszenia zarówno ogólnego funkcjonowania organizmu, jak i samopoczucia. I nie jest to efekt placebo!
Czy gorzka czekolada jest zdrowa?
Zdecydowanie tak! Gorzka czekolada zawiera dużo przeciwutleniaczy (nawet więcej niż owoce) oraz znacznie więcej polifenoli i flawonoli w porównaniu do soków owocowych. Polifenole i flawonole to substancje neutralizujące wolne rodniki, które przyspieszają starzenie się organizmu. Udowodniono, że ich spożywanie zmniejsza też ryzyko wystąpienia alergii oraz zachorowania na nowotwory, miażdżycę czy cukrzycę.
Co zyskuje osoba aktywna fizycznie, która włączy gorzką czekoladę do swojego jadłospisu?
Składniki odżywcze w niej zawarte, takie jak magnez, mogą pomóc w utrzymaniu odpowiedniego funkcjonowania mięśni i redukowaniu skurczów mięśniowych. Ponadto, niektóre badania sugerują, że spożywanie czekolady może poprawić wydolność wysiłkową i przyczynić się do szybszego powrotu organizmu do stanu równowagi po treningu.
Ile powinno się jeść gorzkiej czekolady?
Według badaczy zaleca się, aby po gorzką czekoladę sięgać nawet kilka razy w tygodniu. Spożycie 4 kostek czekolady gorzkiej dziennie może wpłynąć korzystnie na zdrowie i samopoczucie.
Należy mieć na względzie, że czekolada gorzka, choć jest wartościowym składnikiem w diecie, to jest także produktem wysokokalorycznym. Wspomniane 4 kostki czekolady (100-120 kcal) mają tyle samo kalorii co 1 banan. To ważna informacja dla osób, które stosują dietę redukcyjną lub białkową w związku z celami sportowymi.
Jaką czekoladę kupować?
Wybierz czekoladę gorzką zawierającą co najmniej 70% masy kakaowej. Jeżeli masz taką możliwość, kup taką o jak najkrótszym składzie, pozbawioną uwodornionych tłuszczów. Dobrej jakości czekoladę poznasz po satynowym połysku i przyjemnej dla ucha łamliwości oraz kruchości. By nie straciła zarówno swoich właściwości, jak i walorów smakowych, przechowuj ją w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Nie powinna być narażona na działanie wysokich temperatur, ale także lodówkowego chłodu!
Nie tylko w kostce. Jak spożywać gorzką czekoladę?
Gorzką czekoladę możesz oczywiście jeść bezpośrednio, jako przekąskę, ale sprawdzi się ona również jako składowa deserów czy nawet śniadania. Warto pokruszyć ją i dodać do owsianki lub jogurtu; świetnie komponuje się z owocami sezonowymi i nie tylko. W okresie wiosenno-letnim warto postawić na roślinne koktajle i napoje na bazie gorzkiej czekolady. Oto nasza propozycja.
Przepis na czekoladę na zimno z mlekiem roślinnym
Składniki:
- 50 g gorzkiej czekolady (o wysokiej zawartości kakao lub większą ilość, jeśli zależy Ci na większej intensywności smaku),
- 2 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowe, sojowe, kokosowe),
- 2 łyżki naturalnego słodzika (np. stewia, ksylitol),
- kilka kostek lodu (według preferencji).
Sposób przygotowania:
- Rozpuść gorzką czekoladę. Możesz to zrobić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, delikatnie podgrzewając czekoladę i mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Upewnij się, że nie ma w niej żadnych grudek.
- W osobnym garnku podgrzej mleko roślinne na małym ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
- Dodaj rozpuszczoną gorzką czekoladę do podgrzanego mleka i dobrze wymieszaj, aż wszystko się połączy.
- Dosłodź, aby uzyskać smak, jaki lubisz.
- Przelej mieszankę do blendera lub miksera i dodaj kilka kostek lodu.
- Mieszaj, aż lód zostanie rozdrobniony i napój stanie się gładki i kremowy. Gdy czekolada na zimno jest gotowa, przelej ją do szklanek i udekoruj według własnego gustu.
Możesz dodać bitą śmietanę roślinną, wiórki kokosowe lub pokruszoną gorzką czekoladę. Pamiętaj, by schłodzić napój w lodówce przez kilka godzin przed podaniem, aby uzyskać jeszcze bardziej orzeźwiający efekt.
O innych napojach, które działają nawet lepiej niż woda, przeczytasz TUTAJ.
.............
Źródła:
1. Gerald Rimbach i wsp.: Polyphenols from Cocoa and Vascular Health—A Critical Review. Int J Mol Sci., 2009, 10(10), 4290–4309.
2. Ivan M. Petyaev i wsp.: Dark Chocolate: Opportunity for an Alliance between Medical Science and the Food Industry?. Front Nutr., 2017, 4, 43.