Domowe kremy i masła orzechowe zastąpią ci sklepowe wyroby. Wydaje Ci się, że to twardy orzech do zgryzienia? Nic bardziej mylnego. Masło orzechowe robi się dosłownie w 60 sekund. Potrzebujesz tylko wskazówek jak je przygotować, by nie spalić blendera, a jednocześnie uzyskać pożądaną konsystencję.
Zalety domowych kremów i maseł orzechowych
Domowe masło orzechowe lub czekoladowe ma naprawdę dużo zalet!
- Masz pełną kontrolę nad jego składem i jesz krem lub masło bez zbędnych dodatków.
- Możesz zrobić masło orzechowe ze swoich ulubionych orzechów, np. orzechów włoskich lub pekan - a te trudno znaleźć w sklepach.
- Jest tańsze niż gotowe masła orzechowe, które kosztują nawet kilkadziesiąt złotych za mały słoik.
- Możesz dostosować w nich poziom zmielenia orzechów do własnych preferencji. To Ty decydujesz, jak bardzo „crunchy” ma być twoje domowe masło orzechowe.
- Możesz poeksperymentować z wersjami smakowymi masła orzechowego, co jest trudne, jeśli kupujesz gotowe kremy z orzechów.
- Możesz przechowywać je w lodówce nawet ponad tydzień.
Podążaj za naszymi wskazówkami, a bez trudu zmielisz na masło orzechy nerkowca, migdały czy orzeszki arachidowe. Podajemy też przepisy na inne pyszne domowe kremy.
Jak blendować orzechy?
Nie da się ukryć, że sekretem szybkiego przygotowania smacznego i kremowego masła orzechowego jest dobry, mocny blender. Możesz skorzystać z blendera kielichowego, ale też blendera ręcznego. Moc blendera, w którym zrobisz masło z orzechów, nie powinna być niższa niż 750 W.
Bardzo dobry blender zmieli orzechy na masło bez zbędnych starań i dodatków. Po prostu wsypujesz do niego orzechy, włączasz go i gotowe! Jeśli Twój blender nie działa tak dobrze, możesz zastosować nasze wskazówki:
- Dodaj do orzechów przed blendowaniem 1-2 łyżki wody.
- Mocz orzechy w wodzie przed ich zblendowaniem, rozmiękczysz ich strukturę i spowodujesz, że łatwiej będzie je zmiksować.
- Dorzuć do kremu orzechowego pół banana lub namoczonego daktyla.
- Rób przerwy w trakcie blendowania, jeśli blender będzie się mocno nagrzewał.
Z jakich orzechów możesz zrobić krem lub masło?
W sklepach znajdziesz najczęściej masła orzechowe z orzechów arachidowych lub migdałów. Czasem natrafisz na krem z nerkowców lub pistacji. Przygotowując krem orzechowy w domu, masz niekończącą liczbę kombinacji smakowych - niekoniecznie słodkich. Możesz przygotować kremy z:
- orzechów laskowych,
- migdałów
- nerkowców,
- orzechów pistacjowych,
- orzechów pekan,
- pestek słonecznika,
- orzechów pinii.
PS Spróbuj zrobić masła orzechowe z orzechów surowych lub podprażonych na suchej patelni albo w piekarniku. Różnica w smaku jest ogromna!
Odpicuj swoje masło orzechowe: dodatki smakowe
Nie potrzebujesz podawania przepisów na masła orzechowe, możesz samodzielnie komponować własne smaki kremów, korzystając z wybranych orzechów lub pestek jako bazy, uzupełniając je o dodatki zmieniające smak.
Do zblendowanych orzechów lub pestek dodaj np. cynamon, przyprawę do piernika, syrop klonowy, kakao, karob, szczyptę soli lub chili, blendowane daktyle, ziarna wanilii. Brzmi rewelacyjnie, prawda?
Domowe masło orzechowe - czy jest fit?
Kremy orzechowe powstałe ze zblendowania orzechów z pewnością są zdrowe. Pestki i orzechy są źródłem prozdrowotnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, dostarczają też błonnika, witamin i minerałów. Kremy orzechowe 100% trudno jednak nazwać fit wyrobami, jeśli jako „fit” rozumiemy niską kaloryczność. Pestki i orzechy dostarczają bowiem wielu kalorii, nawet jeśli są to bardzo zdrowe kalorie, niemniej jednak rezygnując z dosładzania masła, to już dużo! Sklepowe wyroby często zawierają składniki, których Twoja sylwetka nie polubi. Warto zachowywać umiar w ich spożyciu, jeśli próbujesz schudnąć.
Wysoka kaloryczność past na bazie orzechów może być też dużą zaletą dla osób „na masie”, które szukają sposobów na smaczne podbicie kaloryczności diety. Poniżej znajdziesz przepisy na różne smakowe kremy, które możesz wykorzystać na wiele sposobów.
Przepis na domowe masło migdałowe z prażonych migdałów
Składniki:
- 100 g migdałów,
- łyżka wody,
- dowolne dodatki: sól, chili, miód, wanilia.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
- Przełóż migdały na blachę do pieczenia. Praż je w piekarniku przez 10 minut.
- Ostudź je i przełóż do blendera.
- Dodaj wybrane dodatki i łyżkę wody.
- Blenduj na niższych, następnie wysokich obrotach. Możesz robić przerwy, jeśli blender będzie się nagrzewał. W ten sam sposób możesz przygotować też kremy z innych orzechów lub pestek.
Makroskładniki (cała porcja):
- energia: 604 kcal,
- białko: 20 g,
- węglowodany: 7,6 g,
- tłuszcz: 52 g.
Przepis na domowy krem z nerkowców
Składniki:
- 100 g orzechów nerkowca,
- łyżka erytrolu,
- pół łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
- Zalej nerkowce zimną wodą. Odstaw do namoczenia na kilka godzin lub na całą noc.
- Odcedź nerkowce, odlej wodę.
- Przełóż je do blendera, dodaj erytrol i cynamon.
- Blenduj do uzyskania gładkiej tekstury.
Makroskładniki (cała porcja):
- energia: 618 kcal,
- białko: 20 g,
- tłuszcz: 47 g,
- węglowodany: 26 g.
Przepis na domowy krem orzechowo-czekoladowy
Składniki:
- 100 g orzechów laskowych,
- łyżka kakao,
- 2 łyżki syropu klonowego lub innego słodzika.
Przygotowanie:
- Przygotuj blachę do pieczenia. Wysyp na nią orzechy i piecz je przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
- Ostudź orzechy. Możesz obrać je ze skórek.
- Przełóż orzechy do blendera. Dodaj kakao i syrop klonowy.
- Blenduj do uzyskania jednolitej tekstury.
Makroskładniki (cała porcja):
- energia: 753 kcal,
- białko: 19,6 g,
- tłuszcz: 62 g,
- węglowodany: 27 g.
Przepis na domowy krem słony karmel
Składniki:
- 100 g orzechów arachidowych,
- 70 g suszonych daktyli,
- 2 szczypty soli gruboziarnistej,
- łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 20 minut.
- Orzechy arachidowe przełóż do blendera, dodaj sok z cytryny i blenduj na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do orzechów dodaj odsączone daktyle. Blenduj dalej do uzyskania gładkiego kremu.
- Dodaj sól i wymieszaj.
Makroskładniki (cała porcja):
- energia: 800 kcal,
- białko: 28 g,
- tłuszcz: 46 g,
- węglowodany: 72 g.
Jak przechowywać domowe masło orzechowe?
Po przygotowaniu kremu:
Przełóż go do słoika i umieść w lodówce. Spokojnie przetrwa on kilka dni (a jeśli nie dodajesz wody i dodatków, nawet do miesiąca!) bez straty na jakości.
Jeśli robisz większą porcję kremu i chcesz przechowywać go dłużej, wierzch zalej naturalnym w smaku olejem np. olejem rzepakowym. Olej musi przykrywać dokładnie całą powierzchnię i oddzielać orzechowy lub czekoladowy krem od powietrza.