Jak powstaje ocet jabłkowy?
W procesie tym uczestniczą drożdże i bakterie odpowiedzialne za fermentację. Pierwsze w kontakcie z owocami zmieniają cukry w nich zawarte w alkohol, a następnie bakterie przekształcają powstały alkohol w kwas octowy. Po około czterech tygodniach takiego procesu otrzymujemy lekko mętny, bursztynowy płyn o zapachu jabłek, który ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Jakie witaminy zawiera ocet?
Ocet jabłkowy składa się z wielu witamin, pektyn i enzymów. Najważniejsze witaminy, które znajdziemy w jego składzie to:
- witamina A – wpływa na wzrok, odporność jak i szkliwo zębów
- witaminy B (B1, B2, B6) – odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego (zmniejszają napięcie nerwowe), w tym na nasze dobre samopoczucie
- witamina C – pozytywny wpływ m.in. na układ krążenia
- witamina E – obniża poziom złego cholesterolu
- witamina P – normuje ciśnienie krwi
Czy pijąc ocet jabłkowy można szybko schudnąć?
Choć ocet ten jest przede wszystkim znany jako magiczny składnik do ekspresowego chudnięcia, niestety jest to tylko jeden z mitów. Warto jednak wspomnieć, że badawcze dowiedli, , że picie co najmniej jednej łyżki octu dziennie wspomaga ten proces. Badani zrzucili nawet do 1,7 kg w ciągu 3 miesięcy.
Dodatkowo regularne spożywanie octu jabłkowego może mieć długofalowe, pozytywne skutki, nie tylko doraźne. Badania wskazują, że ocet obniża poziom glukozy we krwi, wspiera i wzmacnia odporność, a nawet wspiera koncentrację oraz proces zapamiętywania.
Ocet możemy stosować także zewnętrznie - zamiast go spożywać możemy po prostu natrzeć roztworem z octu dany obszar naszego ciała, by uzyskać określony efekt. Dzięki płukance z octu nasze włosy będą błyszczeć, a stosując go na twarz, jako rodzaj toniku, zredukujemy poziom wydzielanego przez skórę sebum. Co ciekawe ocet jabłkowy zmieszany z wodą (jedna do dwóch łyżek octu rozpuszczonych w szklance wody) świetnie sprawdzi się na obolałe mięśnie.
Wpływ octu na mięśnie
Może być wiele powodów niechcianych skurczów mięśni podczas lub po treningu. Najczęściej są wywoływane przez niewystarczające nawodnienie organizmu, niedobór niezbędnych minerałów lub nawet tak błahy powód jak źle przeprowadzona rozgrzewka. Jednym z mniej znanych sposobów, by uśmierzyć ból podczas skurczu mięśni jest wypicie szklanki roztworu składającego się z wody i łyżki octu jabłkowego przed lub po treningu. To właśnie kwas octowy znajdujący się we wspomnianym roztworze redukuje skurcze mięśni, obniżając poziom kwasu mlekowego, który zbiera się w mięśniach podczas ćwiczeń.
Skurcze mięśni mogą się pojawić z wielu powodów. Jednym z nich jest nieprawidłowy poziom pH naszego organizmu. Okazuje się, że ocet jabłkowy jest wyśmienitym rozwiązaniem na takie dolegliwości. Kwasy w nim zawarte niwelują skurcze przywracając poziom naszego pH do normy.
Wiele substancji zawiera w sobie kwas octowy, ale dlaczego to właśnie ocet jabłkowy jest skuteczny?
By odpowiedzieć sobie na to pytanie warto zrozumieć schemat w jaki sposób tak naprawdę działają nasze mięśnie. W działaniu naszych mięśni kluczową rolę odgrywa tkanka o nazwie Narządy Ścięgniste Golgieg, która ma niezwykle ważną, sensoryczną funkcję: wyczuwa jak ciężki jest dany przedmiot, a to zapobiega użyciu nadmiernej siły np. podczas podnoszenia.
Narządy Ścięgniste Golgiego przekazują tę informację do układu nerwowego, który za pomocą neuroprzekaźnika o nazwie acetylocholina transmituje ją dalej, prosto do mózgu. To właśnie na te neuroprzekaźniki pozytywnie wpływa ocet jabłkowy, a dokładnie zwiększa on ich ilość.
Czy ocet wpływa na poziom insuliny w organizmie?
Ocet jabłkowy poprawia stopień wrażliwości insulinowej. Ale co ma to wspólnego z mięśniami? Otóż to właśnie insulina decyduje o tym czy kalorie ze spożytego posiłku trafią do mięśni czy odłożą się w postaci tkanki tłuszczowej. A jak wynika z przeprowadzonych badań przy spożyciu 30 mililitrów octu podczas posiłku, komórki są wstanie zwiększyć swoją wrażliwość insulinową nawet o 34%.
Czy to rozwiązanie dla wszystkich?
Mimo swoich wielu zalet, ocet jabłkowy w za dużych ilościach może nam zaszkodzić. W przypadku kwasu jabłkowego warto kierować się zasadą mniej znaczy więcej i nie przekraczać spożycia zalecanej dawki oraz pamiętać by zawsze rozcieńczać go z wodą. Nieprawidłowe lub bezpośrednie spożywanie może prowadzić do bólów brzucha czy zgagi, a nawet uszkodzić szkliwo zębów.
Dodatkowo, osoby z przewlekłymi chorobami układu trawiennego, a zwłaszcza te zmagające się z problemami z wątrobą czy żołądkiem, również nie powinny sięgać po ocet ze względu na jego kwaśny odczyn. To samo tyczy się osób przyjmujących leki obniżajcie poziom cukru we krwi, ponieważ po połączeniu z octem mogą doprowadzić do hipoglikemii.
Źródła:
- https://www.medonet.pl/zdrowie,ocet-jablkowy---zastosowanie-przeciwwskazania,artykul,1732867.html
- https://www.drberg.com/blog/use-apple-cider-vinegar-for-muscle-cramps
- https://helpwomen.net/apple-cider-vinegar-for-muscle-cramps/