Czy wiesz, po co Ci ocet jabłkowy w diecie?

Ocet jabłkowy jest doceniany za prozdrowotne właściwości już od czasów starożytnych. Najnowsze badania wskazują, że ocet jabłkowy obniża poziom glukozy we krwi, wspiera i wzmacnia odporność, jak również poprawia koncentrację i proces zapamiętywania.

Jak powstaje ocet jabłkowy?

W procesie tym uczestniczą drożdże i bakterie odpowiedzialne za fermentację. Pierwsze w kontakcie z owocami zmieniają cukry w nich zawarte w alkohol, a następnie bakterie przekształcają powstały alkohol w kwas octowy. Po około czterech tygodniach takiego procesu otrzymujemy lekko mętny, bursztynowy płyn o zapachu jabłek, który ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Jakie witaminy zawiera ocet?

Ocet jabłkowy składa się z wielu witamin, pektyn i enzymów. Najważniejsze witaminy, które znajdziemy w jego składzie to:

  • witamina A – wpływa na wzrok, odporność jak i szkliwo zębów
  • witaminy B (B1, B2, B6) – odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego (zmniejszają napięcie nerwowe), w tym na nasze dobre samopoczucie
  • witamina C – pozytywny wpływ m.in. na układ krążenia
  • witamina E – obniża poziom złego cholesterolu
  • witamina P – normuje ciśnienie krwi

Czy pijąc ocet jabłkowy można szybko schudnąć?

Choć ocet ten jest przede wszystkim znany jako magiczny składnik do ekspresowego chudnięcia, niestety jest to tylko jeden z mitów. Warto jednak wspomnieć, że badawcze dowiedli, , że picie co najmniej jednej łyżki octu dziennie wspomaga ten proces. Badani zrzucili nawet do 1,7 kg w ciągu 3 miesięcy.

Dodatkowo regularne spożywanie octu jabłkowego może mieć długofalowe, pozytywne skutki, nie tylko doraźne. Badania wskazują, że ocet obniża poziom glukozy we krwi, wspiera i wzmacnia odporność, a nawet wspiera koncentrację oraz proces zapamiętywania.

Ocet możemy stosować także zewnętrznie - zamiast go spożywać możemy po prostu natrzeć roztworem z octu dany obszar naszego ciała, by uzyskać określony efekt. Dzięki płukance z octu nasze włosy będą błyszczeć, a stosując go na twarz, jako rodzaj toniku, zredukujemy poziom wydzielanego przez skórę sebum. Co ciekawe ocet jabłkowy zmieszany z wodą (jedna do dwóch łyżek octu rozpuszczonych w szklance wody) świetnie sprawdzi się na obolałe mięśnie.

Wpływ octu na mięśnie

Może być wiele powodów niechcianych skurczów mięśni podczas lub po treningu. Najczęściej są wywoływane przez niewystarczające nawodnienie organizmu, niedobór niezbędnych minerałów lub nawet tak błahy powód jak źle przeprowadzona rozgrzewka. Jednym z mniej znanych sposobów, by uśmierzyć ból podczas skurczu mięśni jest wypicie szklanki roztworu składającego się z wody i łyżki octu jabłkowego przed lub po treningu. To właśnie kwas octowy znajdujący się we wspomnianym roztworze redukuje skurcze mięśni, obniżając poziom kwasu mlekowego, który zbiera się w mięśniach podczas ćwiczeń.

Skurcze mięśni mogą się pojawić z wielu powodów. Jednym z nich jest nieprawidłowy poziom pH naszego organizmu. Okazuje się, że ocet jabłkowy jest wyśmienitym rozwiązaniem na takie dolegliwości. Kwasy w nim zawarte niwelują skurcze przywracając poziom naszego pH do normy.