Dynia to jedno z bardziej wartościowych warzyw. To skarbnica witamin i składników mineralnych. Wybieraj te o intensywnym pomarańczowym kolorze - są najbardziej odżywcze.
Badania przeprowadzone nad dynią potwierdziły, że wykazuje ona właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe. To nie wszystko - dynia może również przeciwdziałać cukrzycy oraz nadciśnieniu. Tym samym uznajemy ją za tak zwany nutraceutyk, a więc żywność wykazującą właściwości prozdrowotne. W jednym z badań udowodniono, że skórka dyni zawiera nierozpuszczalne w alkoholu polisacharydy (AIP), które mają tendencję do osłabiania kwasu żółciowego i wspomagają wzrost mikroflory jelitowej. A więc dynia jest dobra dla jelit, które z kolei mają kluczowe znaczenie dla naszej odporności.
Zalety dyni - warto mieć ją w swojej diecie
- Dzięki zawartości błonnika dynia wspomaga odchudzanie, spowalnia tempo wchłaniania cukru do krwi i reguluje prawidłowe wypróżnianie się.
- Jest zasobna w witaminę A, która odpowiada za usuwanie wolnych rodników, wspiera odporność (chroni organizm przed wirusami i bakteriami), co w sezonie jesienno-zimowym jest szczególnie cenne.
- Jest dobrym źródłem białka. 100 gram warzywa ma tylko 32 kcal, więc powinny ją spożywać osoby na diecie.
- Obfituje między innymi w: witaminy C, E, wapń, magnez, potas, selen, niacynę, kwas foliowy, oraz cynk.
- Wspomaga oczyszczanie organizmu i opóźnia procesy starzenia.
- Pestki dyni oraz olej z pestek dyni dzięki swoim właściwościom są zalecane jako środek na pasożyty, a także leczniczo przy schorzeniach prostaty.
Bezcenne pestki i ich właściwości przeciwnowotworowe
Miąższ i skórka to jedno, ale warto zwrócić uwagę także na pestki dyni. Pierwiastki fosforu, magnezu, potasu i selenu znajdujące się w nasionach będą wspierać organizm z walce z zapaleniem stawów, ale ich największą wartością są udowodnione naukowo właściwości przeciwnowotworowe.
Warto zdawać sobie sprawę, że zdrowa dieta ma ogromne znaczenie, jeżeli chodzi o powstawanie raka (tylko 5-10% nowotworów ma związek z genami. Cała reszta wynika z naszego stylu życia). To dlatego w krajach wysokorozwiniętych, gdzie spożywamy dużo przetworzonej i niezdrowej żywności, częściej chorujemy na raka piersi, płuc i prostaty. Olej z pestek dyni jest bardzo wskazany do stosowania we wczesnych fazach raka prostaty, a spożywany regularnie może przeciwdziałać rozrostowi gruczołu.
To jednak nie wszystko - nasiona dyni są głównym źródłem fitoestrogenów, takich jak lignany i izoflawony. Przeprowadzono badania w celu ustalenia związku między rakiem piersi a ekstraktem z pestek dyni, zawierającym fitoestrogeny. Okazało się, że ekstrakt ma szansę przeciwdziałać powstawaniu raka piersi.
Dynia dobrze robi na głowę!
To ciekawostka, która dowodzi, że każda część dyni, także jej liście, są bardzo cennym składnikiem odżywczym, który można wykorzystać we współczesnej medycynie. W badaniu na karbowanych liściach dyni wykazano, że mogą one być użytecznym narzędziem w leczeniu depresji i drgawek ze względu na ich właściwości zwiotczające mięśnie.
Inny raport wskazuje, że nasiona dyni mają szansę łagodzić objawy depresji, ponieważ zawierają duże ilości tryptofanu, który oddziałuje pozytywnie na serotoninę (neuroprzekaźnik). Ekstrakty z pestek dyni mogą więc stanowić leczenie wspomagające, zwłaszcza, że nie wykazują żadnych skutków ubocznych.
Reasumując: dynia stała się przedmiotem zainteresowania badaczy i naukowców, bo to warzywo o wyjątkowym bogactwie składników odżywczych. Warto spożywać ją w całości, nie zapominając o skórce (w niektórych odmianach jest ona jadalna, czego przykładem jest dynia piżmowa) oraz pestkach. Nie pomijaj oleju z pestek dyni, który będzie świetnym dodatkiem do sałatek i kanapek.
Do czego wykorzystywać dynię?
Miąższ wykorzystuj do zup i gulaszów, ale zdecydowanie najlepiej służy dyni pieczenie w piekarniku. Taka obróbka termiczna wydobywa jej orzechowy aromat i naturalną słodycz. Upieczona dynia może stać się pyszną pastą na kanapkę, składnikiem ciasta lub bazą do aksamitnego kremu.
Warto korzystać z dyni w kuchni, bo to dietetyczne warzywo. I właśnie dlatego mamy dla ciebie przepis na fit-ciasto, które będzie smakowało domownikom przez cały sezon!
Składniki:
- 200 g puree z pieczonej dyni
- 4 jajka
- 400 g mąki pełnoziarnistej
- 200 g erytrolu lub ksylitolu (plus jedna łyżka dodatkowo)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej
- Łyżka octu jabłkowego
- 150 ml oleju słonecznikowego (lub innego, bez zapachu)
- 100 ml mleka
- 2 duże jabłka, pokrojone w cienkie plasterki plus szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
- Pokrojone jabłka wrzuć do miski, posyp cukrem i cynamonem, a później wymieszaj. Niech puszczą trochę soku.
- Połącz ze sobą suche składniki, a następnie dodaj mleko, olej, purée i ocet.
- Wymieszaj dokładnie, a powstałą masę przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułóż plasterki jabłek.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Smacznego!
Źródła:
- Batool M, Ranjha MMAN, Roobab U, Manzoor MF, Farooq U, Nadeem HR, Nadeem M, Kanwal R, AbdElgawad H, Al Jaouni SK, Selim S, Ibrahim SA. Nutritional Value, Phytochemical Potential, and Therapeutic Benefits of Pumpkin (Cucurbita sp.). Plants (Basel). 2022 May 24;11(11):1394. doi: 10.3390/plants11111394. PMID: 35684166; PMCID: PMC9182978.
- 23. Jun H.-I., Lee C.-H., Song G.-S., Kim Y.-S. Characterization of the Pectic Polysaccharides from Pumpkin Peel. LWT-Food Sci. Technol. 2006;39:554–561. doi: 10.1016/j.lwt.2005.03.004.
- Yadav, M., Jain, S., Tomar, R., Prasad, G., & Yadav, H. (2010). Medicinal and biological potential of pumpkin: An updated review. Nutrition Research Reviews, 23(2), 184-190. doi:10.1017/S0954422410000107