7 zaskakujących pomysłów na drugie śniadanie do szkoły i pracy

Posiłek w pracy lub szkole musi być pożywny, smaczny, zdrowy i najlepiej łatwy w przygotowaniu. Czy to wygórowane oczekiwania? Nie, jeśli zna się kilka wyjątkowych przepisów. Zaskoczymy Cię dzisiaj pomysłami, które zawsze się sprawdzają!

Każdy z posiłków możesz przygotować dzień wcześniej, a jeśli masz mało czasu na gotowanie, zrób zapas na kilka dni. Uwzględniliśmy opcje mięsne, wegetariańskie i całkowicie roślinne.

1. Sałatka ze słoika

Znasz ten problem, gdy sałatki robione w domu po kilku godzinach zaczynają puszczać wodę i robią się mało apetyczne? Ten przepis sprawi, że problem zniknie!

Składniki:

  • pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej palonej lub komosy ryżowej
  • duża garść szpinaku lub sałaty rzymskiej
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 średni ogórek
  • 1/4 czerwonej lub żółtej papryki
  • opcjonalnie: 1/4 opakowania sera typu feta.

Na dressing: oliwa z oliwek, sól, erytrol lub inny słodzik oraz sok z cytryny.

Ogórek i paprykę pokrój w kostkę, pomidorki przekrój na pół. Przygotuj litrowy słoik, w którym warstwowo ułóż wszystkie składniki. Najpierw kaszę, później ogórek, paprykę, pomidorki, zielone liście i ser. Słoik zamknij i zabierz ze sobą. Składniki na dressing wymieszaj i przełóż do osobnego, małego słoiczka. Przed posiłkiem wysyp sałatkę na głęboki talerz lub do miski i wymieszaj z sosem. Będzie świetnym drugim śniadaniem, ale może również posłużyć jako lunch.

2. Sycące smoothie

Owocowy koktajl na drugie śniadanie powinien być na tyle treściwy, by nie poczuć zbyt szybko głodu. Dlatego przygotuj wersję ekstra, która doda energii.

Składniki:

  • 1 szklanka napoju roślinnego (może być również tradycyjne mleko)
  • pół banana
  • garść owoców sezonowych (w zimie mogą być to owoce mrożone lub kiwi)
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • szczypta soli.

W wysokim naczyniu zalej płatki napojem roślinnym i zostaw na minimum 30 minut. Następnie dodaj pozostałe składniki i porządnie zmiksuj blenderem. Zabierz ze sobą w plastikowym bidonie lub butelce.

3. Muffinki w stylu sushi

Czas na coś, co jest szybkie w przygotowaniu, a do tego pyszne, zdrowe i bardzo zaskakujące! Poczujesz smak tradycyjnego sushi, choć w nieco innej odsłonie.

Składniki na ok. 10 muffinów:

  • płaty nori - 5 sztuk
  • szklanka suchego ryżu, najlepiej do sushi
  • świeży łosoś, filet – ok. 500 gram
  • 3 łyżki sosu sojowego.

Ryż ugotuj i wystudź. Dobrze, aby nie był sypki, ale kleisty. Łososia pokrój w kostkę i wymieszaj w miseczce z sosem sojowym. Potrzebna będzie forma na muffinki lub silikonowe kokilki. Każdą należy wyścielić połową płatka nori. Na to wyłóż ryż, w taki sposób, aby sięgał połowę wysokości naczynia oraz rybę. Muffinki piecz przez ok. 30 min w temp. 180 stopni. Możesz zjeść je z dodatkiem świeżego ogórka i awokado.