7 przepisów zero waste, które Cię zaskoczą

Dania zero waste pozwalają ograniczyć marnowanie żywności i wydatki na jedzenie, a do tego mogą być doskonale zbilansowane. Odkryj 7 kreatywnych przepisów, w których przemycisz resztki zalegające w lodówce lub jadalne elementy warzyw, które pewnie zazwyczaj wyrzucasz.

Anna Urbańska

Marnowanie żywności jest w Polsce ogromnym problemem, który nie tak łatwo wyeliminować. Około 1/3 kupowanego przez Polaków jedzenia ląduje w koszu na śmieci. Każdy z nas ma na to wpływ! Zacznij działać tu i teraz, od poprawy nawyków własnego gospodarstwa domowego.

Jednym z najlepszych sposobów jest praktykowanie kuchni zero waste: gotowanie bez resztek i sprytne wykorzystywanie wszystkich produktów do końca. Oto zbilansowane i pyszne przepisy skomponowane w tym właśnie duchu, które ułatwią Ci utrzymanie zdrowej i zrównoważonej diety, jednocześnie miłej dla budżetu domowego i środowiska.

Razowa chlebowa zapiekanka z resztek

Chlebowa zapiekanka to doskonały sposób, by nakarmić rodzinę i „wysprzątać” lodówkę z resztek jedzenia. Jej bazą jest czerstwy chleb, a dodatki mogą być bardzo różnorodne. W poniższym przepisie są pieczarki, papryka, szpinak i żółty ser, ale możesz dodać tu dowolne warzywa, różne rodzaje sera i mięs.

Składniki / 4 porcje:

  • ok. 350 g (10-14 kromek) czerstwego razowego chleba,
  • 5 jajek,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 200 g pieczarek,
  • 4 garście szpinaku,
  • cebula,
  • papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 80 g tartego sera żółtego,
  • przyprawy: ½ łyżeczki soli, łyżeczka tymianku, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki pieprzu,
  • 40 ml oliwy z oliwek,
  • garść zieleniny: natki pietruszki, bazylii lub szczypiorku.

Przygotowanie:

  1. Pokrusz lub pokrój chleb w nieregularną kostkę.
  2. Ubij jajka, dodaj jogurt i przyprawy. Wymieszaj całość. Dodaj chleb i odstaw mieszankę do lodówki na min. 20 minut.
  3. Na łyżeczce oliwy podsmaż siekaną cebulę, czosnek, pieczarki, paprykę i szpinak (lub inne dowolne warzywa czy mięsa).
  4. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj pozostałą oliwą.
  5. Wymieszaj dokładnie masę chlebową z dodatkami i włóż wszystko do naczynia żaroodpornego.
  6. Posyp tartym serem żółtym. Przykryj folią aluminiową i piecz w 190 stopniach ok. 40 minut.
  7. Pod koniec pieczenia zdejmij folię, by przypiec wierzch zapiekanki.

Makroskładniki / 1 porcja:

  • Energia: 514 kcal.
  • Białko: 30 g.
  • Tłuszcz: 25 g.
  • Węglowodany: 45 g.