5 przepisów na zaskakujące kiszonki

Kiszonki znane są na całym świecie od tysięcy lat, ale w Polsce ich tradycja jest wyjątkowo bogata. Latem najczęściej kisimy ogórki, zimą - kapustę. Co jeszcze można ukisić, by na stole pojawiło się więcej zdrowych produktów? Oto pięć przepisów, które musisz wypróbować!

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Powodów jest całe mnóstwo. Są lekkostrawne, mają mało kalorii, są bogate w witaminy (głównie C, B1, B2) [1] i związki mineralne. Wpływają pozytywnie na odporność organizmu, wspierają regulację ciśnienia krwi i wykazują działanie antyoksydacyjne [2].

Jak dowodzą badania naukowe, kiszone produkty (a także ich sok) mają właściwości detoksykujące wątrobę i nerki. Mogą działać przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Kiszonki mają również bardzo pozytywny wpływ na zdrowie jelit. W jednym z badań sprawdzono wpływ kiszonej kapusty, zawierającej żywe bakterie kwasu mlekowego (LAB), na objawy żołądkowo-jelitowe i mikroflorę u 58 pacjentów z zespołem jelita drażliwego. U wszystkich zaobserwowano redukcję objawów choroby i lepsze samopoczucie [3].

Przeczytaj też: „Dieta na jelita czy dla zdrowych jelit – która lepsza dla sportowców?”.

Regularne spożywanie kiszonek ma szansę zmniejszyć poziom złego cholesterolu, a także zadziałać przeciwbakteryjnie oraz przeciwutleniająco (zwłaszcza, jeżeli wykorzystasz w przepisie czosnek). Kiszonki są więc doskonałym źródłem zdrowych wartości zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy brakuje świeżych warzyw i owoców.

Jak zrobić kiszonki?

Zanim przejdziemy do listy mniej oczywistych warzyw, które warto zakisić, przedstawiamy podstawowy, uniwersalny przepis na zalewę, a więc tzw. solankę.

Na 1 litr wody daj 2 płaskie łyżki soli. Co ważne: woda nie musi być przegotowana! Sól wybierz według własnych upodobań. Polecamy morską, kłodawską lub himalajską. 1 litr zalewy wystarczy na trzy litrowy słoik do kiszonek. W każdym przepisie składniki są podane mniej więcej na taką objętość. Możesz kisić warzywa w jednym dużym słoju lub trzech mniejszych, po 1 litrze każdy.

Zalewa powinna pokryć wszystkie składniki. Pamiętaj też, aby słoiki wcześniej dokładnie umyć i wyparzyć. Po włożeniu do nich zawartości na czas kiszenia szczelnie je zamknij, dzięki czemu ograniczysz ryzyko powstawania pleśni.

Kiszonki są gotowe do spożycia po około 5 dniach (trzymane w temperaturze pokojowej), ale można je pozostawić nawet na kilkanaście dni. Najważniejsze, aby zapewnić im wówczas chłodniejszą temperaturę (około 10 stopni). Później trzeba przechowywać je w lodówce lub w spiżarni.

Przepisy na kiszonki, które warto wypróbować!

Oto kilka propozycji, dzięki którym… całą zimę możesz kisić coś ciekawego!

1. Kiszony kalafior

Jest niskokaloryczny, ma niski indeks glikemiczny, sporo błonnika i witamin. Łatwo go kupić przez cały rok, więc najlepiej kisić go na bieżąco!

Składniki:

  • świeży kalafior,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • łyżeczka nasion kolendry (w całości),
  • 1/4 łyżki mielonej kurkumy,
  • solanka wymieszana z kurkumą.

Kalafior podziel na małe różyczki. Na dno słoja włóż dodatki do zalewy, następnie kalafior. Całość zalej solanką, a słoik zakręć.

2. Kiszony czosnek

Skarbnica zdrowia, naturalny wzmacniacz odporności, bomba przeciwutleniaczy. Kiszony czosnek to idealny dodatek do kanapek i sosów na zimno!

Składniki:

  • około 10-15 główek czosnku,
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 1-2 papryczki chili (świeże),
  • 1 gałązka świeżego tymianku,
  • solanka.

Czosnek podziel na ząbki i obierz. Możesz też ukisić całe główki! Na dno słoika (lub słoików) wrzuć wszystkie dodatki, a na nie połóż czosnek. Zalej solanką.

3. Kiszony seler

Jest zaskakująco pyszny. Kiedy raz go zrobisz, gwarantujemy, że częściej zaczniesz sięgać po ten przepis!

Składniki:

  • 1-2 bulwy selera,
  • kilka ząbków czosnku,
  • duży kawałek imbiru,
  • 1 łyżka ziaren kolendry,
  • kilka liści laurowych i 5-6 kulek ziela angielskiego,
  • solanka.

Seler obierz i pokrój w plastry o grubości około 2 cm. Na dno słoików wrzuć dodatki, a następnie poukładaj seler. Całość zalej solanką.

4. Kiszona cukinia

Cukinię kupisz przez cały rok, a to bogate w witaminy i jednocześnie niskokaloryczne warzywo może stać się kiszonką porównywalną do ogórków. Nada się na kanapki, jako dodatek do obiadu, składnik sosu tatarskiego lub surówki.