5 przepisów na obiady, które przygotujesz w 15 minut

Zdrowy obiad w mniej niż 15 minut? Udowadniamy, że to możliwe – nawet bez korzystania z półproduktów i gotowców! Przedstawiamy ekspresowe przepisy na pożywne obiady w wersjach: z mięsem, wegetariańskiej, wegańskiej i z rybą, które łatwo zmodyfikujesz pod indywidualne preferencje. Każdy z nich dostarcza minimum 25 g białka i znaczą porcję warzyw.

Tajskie zielone curry z kurczakiem

Rozgrzewające zielone curry to dobra propozycja dla miłośników ostrych smaków. Wypróbuj oryginalną tajską recepturę, która nie wymaga wielu wyszukanych składników.

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g ryżu basmati,
  • 50 g pasty zielone curry,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 100 ml wody,
  • łyżka sosu rybnego (lub szczypta soli),
  • 2 łyżeczki erytrolu, ksylitolu lub innego dowolnego słodzika,
  • 300 g piersi z kurczaka,
  • cebula,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • bakłażan (można zamienić na brokuła, kalafiora, cukinię lub inne warzywa),
  • 150 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej,
  • 2 garście szpinaku,
  • opcjonalnie: liście limonki kaffir.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę, dodaj ryż basmati i gotuj przez ok. 12 minut.
  2. Posiekaj cebulę, pokrój kurczaka i bakłażana (lub inne dowolne warzywa) w kostkę.
  3. W rondlu podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pastę curry i podsmażaj do wydobycia wyraźnego aromatu. Dodaj cebulę i podsmażaj przez ok. 2 minuty.
  4. Zalej mlekiem kokosowym. Dodaj wodę i zwiększ temperaturę. Jeśli masz liście limonki kaffir, dodaj je do rondla.
  5. Dodaj kurczaka, bakłażana, fasolkę szparagową i gotuj ok. 8 minut w mleku kokosowym.
  6. Pod koniec gotowania dopraw sosem rybnym i erytrolem (lub dowolnym słodzikiem). Dodaj szpinak.
  7. Serwuj curry z ryżem.

Makroskładniki na porcję:

  • Energia: 850 kcal.
  • Białko: 46 g.
  • Tłuszcz: 43 g.
  • Węglowodany: 55 g.

Wskazówki: W curry sprawdzą się dowolne warzywa – brokuły, marchewka, kalafior, dynia, cukinia, pomidory, grzyby, kapusta czy kalarepa. Przepis możesz łatwo przekształcić z wersji mięsnej w wersję wegańską – zamiast kurczaka skorzystaj z tofu, ale pomiń wtedy dodatek sosu rybnego, który nie jest wegańskim składnikiem. Zamiast niego dodaj szczyptę soli.

Proteinowy makaron w kremowym sosie pomidorowym

Znasz popularny przepis na makaron z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i fetą? Podobny efekt można osiągnąć jeszcze prościej i szybciej, bez rozgrzewania piekarnika. Sprawdź, jak w 15 minut przygotować pyszny, wegetariański obiad.

Składniki na porcję:

  • 125 g makaronu z czerwonej soczewicy (lub innego makaronu strączkowego),
  • 300 g pomidorków koktajlowych,
  • 100 g sera feta,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • garść bazylii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

  1. Przekrój pomidorki na połówki, ser feta pokrój w drobną kostkę.
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pomidorki koktajlowe i podsmażaj na dużym ogniu przez ok. 5 minut (skórka może się zarumienić – to wskazane). Wstrząsaj patelnią co jakiś czas.
  3. Ugotuj makaron strączkowy w wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu (ok. 7 minut).
  4. Dodaj do pomidorków fetę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj przez kolejne 5 minut.
  5. Odcedź ugotowany makaron, pozostawiając ok. ½ szklanki wody z gotowania makaronu.
  6. Wrzuć makaron na patelnię i wymieszaj z sosem oraz wodą. Posyp świeżą bazylią i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Makroskładniki na porcję:

  • Energia: 869 kcal.
  • Białko: 52 g.
  • Tłuszcz: 34 g.
  • Węglowodany: 82 g.

Wskazówka: Jeśli nie masz makaronu z soczewicy (lub innego makaronu z roślin strączkowych), możesz wykorzystać makaron razowy lub zwykły makaron pszenny, ale warto dodać wtedy do sosu jakieś dodatkowe źródło białka, np. białą fasolę lub soczewicę.

Łosoś z kaparami, kapustą i kaszą jaglaną

Oto bogata w cenne kwasy omega-3 obiadowa propozycja z łososiem. To doskonale zbilansowane danie, a cały obiad robi się tyle, ile gotuje się kasza – ok. 15 minut.

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g łososia,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 40 g kaparów,
  • 2 łyżki musztardy dijon,
  • 150 ml bulionu lub białego wina,
  • 300 g białej kapusty,
  • marchewka,
  • garść natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Do wrzącej, osolonej wody dodaj kaszę jaglaną. Gotuj ją przez ok. 14 minut (zgodnie z przepisem na opakowaniu).
  2. Podziel łososia na 2 cienkie kawałki. Kapustę i marchewkę poszatkuj drobno.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj kawałki łososia i smaż je po ok. 3-4 minuty z każdej strony.
  4. Na patelnię dodaj kapary, musztardę i bulion. Podgrzej i zagotuj sos.
  5. Dodaj na patelnię kapustę i marchewkę. Wymieszaj, a następnie podduszaj przez ok. 2 minuty.
  6. Na talerz wyłóż porcję kaszy jaglanej, ułóż na niej podsmażone warzywa, a na wierzchu łososia. Posyp natką pietruszki i polej sosem z patelni.

Makroskładniki na porcję:

  • Energia: 562 kcal.
  • Białko: 45 g.
  • Tłuszcz: 23 g.
  • Węglowodany: 47 g.

Wskazówka: Zamiast kaparów możesz wykorzystać oliwki lub suszone pomidory. Pojedyncza porcja jest dość mała i niskokaloryczna – możesz więc podwoić proporcje, jeśli Twoje zapotrzebowanie kaloryczne na to pozwala.

Ciecierzyca w sosie paprykowym

Aromatyczna ciecierzyca w paprykowym sosie to świetny pomysł na zdrowy obiad w 15 minut. Potrawa będzie wegańska, jeśli wykorzystasz śmietankę sojową. Jeśli chcesz uzyskać wyższą kaloryczność (np. z uwagi na to, że uprawiasz sport), możesz dodać jeszcze orzechy nerkowca, jajko sadzone lub jajko w koszulce.

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g ciecierzycy konserwowej,
  • 200 ml śmietanki 12% lub śmietanki sojowej,
  • 2 czerwone papryki,
  • cebula,
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka papryki chili,
  • 150 g grzybów (np. pieczarek lub boczniaków),
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 120 g kaszy kuskus,
  • szczypta pieprzu i szczypta soli,
  • 20 ml oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę odcedź i wysusz przy pomocy ręczników papierowych. Obsyp ją słodką i ostrą papryką.
  2. Pokrój paprykę w kostkę, cebulę w piórka, a grzyby na ćwiartki.
  3. Zalej kuskus wrzątkiem i odczekaj ok. 5 minut, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  4. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i podsmażaj przez ok. 3 minuty.
  5. Dodaj ciecierzycę i paprykę, podsmażaj przez ok. 5 minut na średnim ogniu.
  6. Na osobnej, suchej patelni (najlepiej grillowej), podpiecz kawałki grzybów przez ok. 6 minut – do zarumienienia. Pod koniec dodaj sos sojowy i wymieszaj.
  7. Na patelnię z ciecierzycą dodaj śmietankę, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Zaserwuj ciecierzycę z kaszą kuskus oraz podsmażonymi grzybami.

Makroskładniki na porcję:

  • Energia: 788 kcal.
  • Białko: 27 g.
  • Tłuszcz: 28 g.
  • Węglowodany: 98 g.

Wskazówka: Ten obiad to doskonały sposób na zużycie resztek węglowodanowych dodatków (a przy okazji skorzystanie ze świetnych właściwości wytworzonej w nich przy studzeniu skrobi opornej). Dobrze sprawdzą się np. ugotowana wcześniej kasza pęczak, kasza gryczana, ziemniaki lub ryż. Dodaj je zamiast kaszy kuskus. Możesz podgrzać je na patelni razem z ciecierzycą – wówczas dodaj je w tym samym momencie, w którym dodajesz śmietankę.

Sałatka z sosem orzechowym

To orientalna sałatka w esencjonalnym sosie orzechowym, która może być doskonałym obiadem na wynos, ale też drugim śniadaniem do pracy lub szkoły.

Składniki na porcję:

  • 20 ml sosu sriracha,
  • 40 g masła orzechowego,
  • 30 ml sosu sojowego,
  • sok z połowy limonki,
  • łyżeczka miodu (albo syropu daktylowego, klonowego lub melasy),
  • 200 g białej lub czerwonej kapusty (lub mieszanki),
  • 90 g wędzonego tofu,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • marchewka,
  • 2 cebule szczypiorku,
  • 50 g kiełków (np. fasoli mung),
  • 50 g makaronu ryżowego,
  • 20 g orzechów nerkowca lub orzechów ziemnych.

Przygotowanie:

  1. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu (zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 4 minuty).
  2. Posiekaj kapustę, a marchewkę pokrój w cienkie słupki lub wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Cebulę pokrój w piórka.
  3. Szczypiorek posiekaj w drobne kawałki.
  4. Orzechy upraż na suchej patelni do lekkiego przyrumienienia.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki sosu: masło orzechowe, sos sriracha, sos sojowy, sok z limonki i miód.
  6. Wymieszaj makaron z pokrojonymi warzywami, tofu, kiełkami i sosem. Posyp prażonymi orzechami.

Makroskładniki na porcję:

  • Energia: 893 kcal.
  • Białko: 39 g.
  • Tłuszcz: 37 g.
  • Węglowodany: 108 g.

Wskazówka: Zamiast makaronu ryżowego możesz skorzystać z makaronu typu konjac, zwanego „makaronem 0 kcal”. Danie będzie miało wówczas ok. 180 kcal mniej. W tej sałatce dobrze sprawdzą się też inne warzywa: ogórek, surowa cukinia czy papryka.